maanantai 4. elokuuta 2014

Problems at pool

Bikineissä - tai ylipäänsä naisten uima-asussa - julkisesti uiminen oli vielä viime viikkoa ennen kaukainen haave. Viime viikon päätyttyä oli naisten uima-asussa käytyjä uintikertoja kertynyt kuitenkin peräti kolme!

Naisten uimapuvussa julkisesti näyttäytyminen oli tuntunut tähän asti mahdottomalta, koska olin kokenut biologisen mieskehoni näyttävän siinä todella karulta. Tavallisia naistenvaatteita käyttäessäni pystyn valitsemaan vaatteista ne, jotka korostavat parhaita puoliani ja saavat näyttämään minut mahdollisimman naiselliselta, mutta uimapuvuissa tätä mahdollisuutta ei juuri ole. Uimapukua pitäessään ihminen on niin alasti, että illuusion luominen vartalonmuodoista muuttuu lähes mahdottomaksi.

Kaikkein pahin ongelma on kuitenkin luonnollisesti jalkovälini, joka vähäsen pömpöttää joka ikisessä naisten uima-asussa - niitä asuja kun ei ole tarkoitettu mieskeholle. Vaikka muut vartaloerot ovat melko helposti selitettävissä naisten erilaisuudella (naisia on monen muotoisia), jalkojenvälin kohdalla näkyvä pullotus on juuri se, joka inhottavasti paljastaa biologisen sukupuoleni. Ratkaisuvaihtoehtoja on ehdotettu kahta. Ensimmäinen on "tucking" (eli elinten "sullominen" piiloon), mutta se vaikuttaa niin kivuliaalta, että sitä en pysty edes harkitsemaan. Toinen vaihtoehto ovat röyhelöiset uimahameet, mutta ne olevan äärimmäisen harvinaisia: Suomessa niitä ei myydä laisinkaan, ja eBaystä kerran ostamani osoittautui niin suureksi pettymykseksi (aivan liian pieni), ettei sen jälkeen ole tehnyt mieli ostaa uima-asuja netistä sovittamatta.

Ensimmäinen kerta

Tyhmä alapää oli ollut tähän mennessä suurin este julkiselle bikineissäololle, mutta vihdoin rohkenin olla välittämättä tuosta seikasta ja otin bikinit mukaan uimareissulle. Uuden askeleen ottamista helpotti se, että mukaan henkiseksi tueksi tuli kaverini Inka. Suuntasimme siis keskiviikkona Helsingin Olympiastadionin maauimalaan. Päivän muusta ohjelmasta (=kesätyö) johtuen olin ennen uimalaan menoa "poikamoodissa", joten miesten pukuhuone tuntui ainoalta vaihtoehdolta. Koska vierastan suuresti mieshenkilöiden katseita, joita vaaleanpunaisten bikinien pukeminen miesten pesutiloissa saisi aikaan, olin laatinut suunnitelman:
 1. Alaosa päälle miesten suihkutilojen vessassa 
 2. Miesten uimahousut päälle näköesteeksi
 3. Poistuminen miesten suihkutiloista allasalueelle
 4. Uimahousut pois bikinialaosan päältä ja bikiniyläosan kiinnitys allasalueen leiripaikallamme
 5. Altaaseen!
Suunnitelma toimi hienosti. Bikineissä polskiminen tuntui mahtavalta, pääsinhän ensimmäistä kertaa uimaan haluamani näköisenä. Ainakaan itse en huomannut kovin paljon pitkiä katseita tai hihitystä. Itse tosin häpeilin mieskehoani aina vähän noustessani altaasta ja pyrinkin menemään aina vauhdilla seuraavaan altaaseen. Kaiken kaikkiaan ensimmäinen kerta meni kuitenkin hyvin, ja tuli tunne, että jatkossa uskaltaisin käyttää bikinejä yksinkin uimaan tullessani.

Yläosa: Cubus. Alaosa: Seppälä.

Toinen kerta

Heti seuraavana päivänä (torstaina) meninkin uudestaan uimaan samaan paikkaan, yksin. Jälleen menin miesten puolelle, koska ajattelin, että biologinen mieheyteni aiheuttaisi todennäköisesti suurta hämmennystä naisten puolella. Vaihdoin bikinit taas saman kaavan mukaan ja menin uiskentelemaan hyväksi toviksi.

Uidessani aloin kuitenkin miettiä, miksi oikein arastelen naisten puolelle menoa. Pelkästään hämmennyksen aiheuttamisen pelon takia? Lukeehan diagnoosilapuissani selvästi, että "prosessi on edennyt tosielämän vaiheeseen ja potilaan on tarkoitus elää jatkossa naisen sukupuolen roolissa" - ja "naisen sukupuolen roolissa elämiseen" kuuluu selvästi naisten pukuhuoneen ja suihkutilojen käyttö. Silloin tein päätöksen, että menisin seuraavaksi altaasta noustuani elämäni ensimmäistä kertaa naisten suihkutiloihin. Oli alkanut jo hieman ukkostaa ja oloni vedessä oli tullut vähän koleaksi, joten ajattelin käydä suihkutilassa nopeasti lämmittelemässä. Tuumin, että totuttaisin itseni käymään naisten puolella pikku hiljaa. Jos kukaan ei kummaksuisi minua lyhyen käyntini aikana, uskaltaisin ehkä ensi kerralla mennä naisten puolelle heti uimalaan tullessanikin.

Niin sitten menin naisten suihkutilaan. Jännitti paljon. Vaikka olin mielessäni päätynyt siihen, että minulla oli oikeus olla siellä, oloni oli kuitenkin hieman nolostunut. Katsoin melkein koko ajan lattiaa, koska en halunnut nähdä muiden katseita. Mitä jos joku sittenkin tunnistaisi minut biologiseksi mieheksi ja tekisi ilmoituksen? Edellisen ja tämän päivän aikana itseluottamukseni ulkonäkööni bikineissä oli kuitenkin hieman noussut, ja ajattelin, ettei minua välttämättä luultaisi mieheksi, kunhan vain pitäisin koko ajan muovikassiani bikinialaosan edessä, kuten myöskin tein. Kävin oikeastaan vain WC-kopissa, minkä jälkeen poistuinkin jo pian takaisin allasalueelle.

Ajattelin kaiken menneen hienosti, mutta luuloni kumoutui nopeasti. Vähän ajan kuluttua olin laittanut miesuikkarit bikinialaosan päälle ja suuntaamassa takaisin miesten suihkutilaan lähteäkseni uimalasta, mutta lähes välittömästi laskeuduttuani portaat miesten puolelle kaksi uimavalvojaa (mies ja nainen) tarttuivat olkapäähäni. Panikoin lievästi, enkä aluksi saanut sanaa suustani. "Hei herra, mennääs tuonne juttelemaan". Siinä kohtaa tuli todella syyllinen olo, ikään kuin olisin suurikin rikollinen. Siirryimme takaisin allasalueen reunalle juttelemaan. Valvojat tietysti tivasivat syytä sille, miksi olin käynyt naisten puolella. Selitin tilanteeni transdiagnooseineen ja olin näkevinäni pienen ymmärryksen pilkahduksen valvojien kasvoilla. He kuitenkin vetosivat uimalan pukuhuonekäytäntöön: käytettävän pukuhuoneen määrittelevät yksinomaan henkilön sukupuolielimet, joten minun olisi diagnoosista huolimatta käytettävä miesten pukuhuonetta. Toki ymmärrän tämän näkökannan, koska kuten aiemminkin mainitsin, biologisen miehen näkeminen naisten alueella voi tuntua monista naisista epämiellyttävältä. Ilmaisin heille kuitenkin mielipiteeni siitä, miten sukupuolielimet ovat aika rajoittava kriteeri, koska eiväthän monet transnaiset edes halua sukupuolielinkirurgiaa (ja silti voivat olla virallisesti naisia). Kerroin myös, että en ollut koskaan edes aikeissa näyttäytyä naisten puolella niin, että vihaamani sukupuolielimet näkyisivät, vaan aina uimapuku päällä. Valvojat yllättäin kertoivatkin eräästä uimapukuun kiinnitettävästä merkistä, joka ilmeisesti sittenkin mahdollistaisi läsnäoloni naisten puolella. Kyseinen sinipohjainen merkki oikeuttaa (ja ilmeisesti myös pakottaa) kantajaansa pitämään uima-asua päällään silloinkin, kun se muutoin olisi riisuttava. Hämmennyin vähän - oliko tässä siis kyse pelkästään siitä, ettei minulla ollut tuota merkkiä, vaikken edes aikonutkaan riisua uima-asuani? Niinkö vaivattomasti sukupuolielinsääntö olisi sittenkin kierrettävissä? Minua pyydettiin soittamaan eräälle korkeammalle taholle, jotta voisin kysyä asiasta lisää, ja niin päätinkin tehdä. Lopulta pääsin lähtemään uimalasta, joskin aika hämmentyneenä.

Kolmas kerta

Kolmantena uintikertana (sunnuntaina) ei kummempia tapahtunut, mutta silloin käytin uutta punaista uimapukuani, jonka olin loppuviikolla ostanut. Tykkäsin oikein paljon! Mielestäni tämä sopii minulle paljon paremmin kuin bikinit.

Uimapukuni Cubuksesta <3

Tänään sain lopulta yhteyden valvojien mainitsemaan henkilöön, jolta kysyin uimapukuun kiinnitettävästä merkistä (tunsin siis merkin jo entuudestaan, mutta en tiennyt, että sitä voidaan käyttää tällaisissakin tilanteissa). Henkilö antoi vahvistuksen valvojien mainitsemaan asiaan: merkki kiinnitettynä uimapukuun minun olisi tosiaan luvallista käyttää naisten tiloja - sillä poikkeuksella, että vaatteidenvaihdon olisi tapahduttava jossain erillisessä ryhmäpukuhuoneessa. Merkin myöntää kuulemma lääkäri, joten varasin heti YTHS:ltä lääkäriajan. Se tosin on vasta elokuun lopulla, mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan!
 

69 kommenttia:

 1. Hitsi, oot rohkea ihminen! Muistan sut terriblestä jota joskus seurasin tosi ahkerasti. Sillon näin kuviasi joissain miittikuvissa tms. toisten ihmisten blogeissa jne. Näin sinut tyttönä niinkuin muutkin söpöt lolitat. En yhtään epäillyt tyttöyttäsi. Vähän aikaa sitten löysin blogisi. Yllätyin. Huh, ja blogiasi lukeneena olet kehittynyt valtavasti eteenpäin niistä ajoista. Olet ihana. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidit siis oikeasti minua täysin tyttönä ;__;? Parasta mitä minulle voi tapahtua ♥

   Toivottavasti et epäile tyttöyttäni tästäkään eteenpäin ^^ Kiitos ihanasta kommentista!

   Poista
 2. Heippa!
  Et tarvitse lääkärikäyntiä tuohon merkkiin :) Saat sen tilattua täältä http://www.suh.fi/verkkokauppa/kaikki_tuotteet/kayttooikeusmerkki.58.shtml ja se saapuu muutamassa päivässä :) Joten ei tarvitse elokuun loppuun asti odotella, että pääset naisten tiloihin :)

  Toivottavasti tästä tiedosta oli sinulle apua <3

  Terkuin Laurell

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ja TRASEKilta voi myös tilata tuon merkin.

   Poista
  2. Wau, mahtavaa! Kiitos tosi paljon tiedosta, merkki lähti tilaukseen heti SUH:in verkkokaupasta. Toivottavasti ei kestä ihan tuota sivuilla mainittua 7-14 päivää vaan tulisi tosiaan muutamassa päivässä, en nimittäin malta odottaa! :)

   Poista
 3. Minä käytän vielä suosiolla miesten huoneita ja uima-asuja, kun biologinen sukupuoli paistaa kivasti läpi, vaikka kehoni rakenne ei monien mielestä ole kovin miesmäinen. Nuorempana, iässä, jolloin tytöillä rintojen kasvaminen ei olisi vielä alkanut, olisin aika varmasti mennyt läpi naisten puolella kera tyttöjen uima-asun. Tämä oletus siitä, että aiheutin monien kohdalla hämmennystä pitkien hiuksieni, tyttömäisen kehoni ja poikien uimahousujen yhdistelmällä. Kuulin usein kysymyksen: "Ooksä tyttö vai poika?" tai "Miks sulla on poikien uimahousut?" Jos sitä vaan olisi nuorempana tajunnut, kuka oikeasti olen. c:

  Oot Momo aika rohkee tyttö. ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten ihana tilanne sinulla lapsena! Uskon että sulla on edelleen aika naisellinen keho.
   (Minullakin oli pienenä pitkät hiukset, vaikkakin ne leikattiin kai viimeistään kolmevuotiaana pois... ehkä minuakin joissain tilanteissa saatettiin pitää tyttönä jo silloin c:)

   Kiitos ^^'.'

   Poista
 4. Ei voi kuin ihailla rohkeuttas ^^/

  VastaaPoista
 5. Vau! Toistan muita ja sanon että ootpas kyllä rohkea ja hyvin teit kun selitit heille asian, monet ihmiset ei tiedä noista mitään. :) Söpöt uima-asut kans!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että onneksi selitit heille asian ja ymmärsivät. Tässä maailmassa on liian monta ihmistä, jotka eivät katso asiaa yhtä suvaitsevaisin silmin (luin myös aiemman postauksen ja tuli paha mieli). Toivottavasti pääset vastedes rauhassa uimaan tyttöjen puolella niin kuin kunnon tytön kuuluu :)
   Olen uusi lukija, joka on aina ollut sitä mieltä, että jokaisella on oikeus olla millainen haluaa/tuntee olevansa. Myönnän että näin pikkukaupungissa kylmiltään saattaisi vähän hämmentää naistenpuolella transsukupuolisen henkilön näkeminen, mutta todennäköisesti se vaihtuisi uteliaisuuteen ja mielenkiintoon hyvin nopeasti. Minua nämä asiat kiinnostavat, joten jään vastedeskin lukijaksi.

   Koska olen uusi lukija, kysyn myös että aiotko joskus viedä "finaaliin" asian ja käydä sukupuolenkorjausleikkauksessa? Syötkö hormoneja? Toivottavasti en kuulosta töykeältä utelujeni kanssa, olen vain puhtaasti utelias (olen katsonut tv:stä paljon dokumentteja asiasta) ja asia kiinnostaa.

   Poista
  2. Hei HuggyHare c:!

   Luulenpa, että sitten kun pian tosiaan ekaa kertaa menen tyttöjen puolelle, jotkut varmasti katsovat aika epäillen. Olisi ehkä hyvä, jos mulla olisi silloinkin kaveri mukana, niin hän voisi myös todistaa, että olen oikeasti tyttö. Täytyy vaan toivoa, että muillakin se hämmennys vaihtuisi mielenkiintoon (tai mielellään ihan "tavallisena pitämiseen") melko nopeasti ^^'

   Ei ei et kuulosta töykeältä! Suuri haaveeni on toki viedä tämä prosessi loppuun asti. Elämä on niin lyhyt, että edistystä toivoisi tapahtuvan nopeammin, mutta tällä hetkellä olen aika hankalassa tilanteessa, kun pitäisi pakastaa sukusolut ennen hormonialoitusta, eikä se tahdo kirveelläkään onnistua. Lisää näistä asioista aiemmissa postauksissani (ja varmasti lähitulevaisuudessa ilmestyvissäkin!).

   Kiitos paljon toivotuksesta, ja mukavaa että aloit lukea blogiani c:!

   Poista
 6. On niin kurjaa että kaikkea tollasta joutuu kohtaamaan, mitä muut ei joudu edes ajattelemaan, kuten nyt vaikka toi pukuhuoneeseen meno. Onko sulla monessa muussa paikassa tullut tilannetta, jossa oot joutunut esittämään transdiagnoosisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummallista, että tämä olikin vasta ensimmäinen kerta, jolloin olen joutunut virallisesti esittämään (tai no, mainitsemaan) diagnoosini :o Epävirallisemmissa tilanteissa toki olen siitä myös maininnut, mutta tämäntapaisia tiukkoja paikkoja ei ole ennen ollut.

   Poista
 7. Ootko koskaan kokeillut mitään treffipalstoja? Tuli vaan mieleen, kun kaipailisit sitä tyttökaveria. Itse tapasin 21-vuotiaana nykyisen vaimoni Suomi24-treffisivulla eli sieltäkin tekee löytöjä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen Qruiserissa, pidän sitä kuitenkin parhaana treffipalstana LGBT-ihmisille. En oikein jaksa uskoa, että tavallisilta palstoilta löytyisi kumppania näin "erikoiselle" :/

   Poista
  2. Ei sitä ikinä tiedä! Suomi24:ssa on laaja valikoima ihmisiä!

   Poista
  3. Kiitos ehdotuksesta, rekisteröidyin sinne ^^!

   Poista
 8. Symppaan sinua enkä tarkoita tätä pahalla, mutta ymmärrän nyt uimavalvojia erittäin hyvin. En voi ymmärtää, miten ihmeessä kuvittelit, että mitään ei tapahdu, jos menet naisten puolelle. Kaikki kuitenkin (ulkonäkösi perusteella) pitävät sinua miehenä ja olet heille mies naisille suunnitellussa uimapuvussa. Uimastadionilla on oltava joku käytäntö sen suhteen ja vaikka sukupuolielinten mukaan pukuhuoneen valitseminen on mielestäni väärin (virallinen sukupuoli henkilötodistuksessa olisi kenties sopivampi) niin itse kyllä olisin jopa ihmetellyt, jos tässä tapauksessa ei olisi reagoitu. Jos olisit aloittanut hormonit tai sinulla vaikka olisi ollut rinnat tai muuten naisen olemus niin asia on naisten pukuhuoneen käyttäjien silmissä varmaankin jo ymmärrettävää. Se, että menet sinne lähes alasti, vaikka fyysisesti olet vielä täysin mies, on mielestäni tyhmänrohkeaa. Jos olisin ollut sinä, olisin mennyt naisten pukkariin vasta kun hormonihoito olisi pitkällä tai en selkeästi näyttäisi ensivilkaisulta mieheltä.
  Tämä pukuhuoneasia on mutkikas, kun kaikkialle on suunniteltu pukukopit kahden sukupuolen mukaan. Ehkäpä yksittäiset uimakopit olisivat parempi ratkaisu. Tai aktiivinen kampanjointi, että sukupuoli ei olekaan aina niin yksinkertainen asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukupuolimerkinnänkin vaihtamusessa menee vuosia. Kuka haluaa käydä vuosia väärässä pukuhuoneessa jonkin käytännön takia? Kyllä diagnoosin pitäisi riittää, ihan pre-hormones tilassa myös.

   Poista
  2. Kiitos symppauksesta ja kommentista, ymmärrän kyllä osittain näkökantasi! Mainitsinhan itsekin, että pelkäsin aiheuttavani hämmennystä, ja valvojien reaktio olikin todennäköisesti tämän hämmennyksen seuraus (joku hämmentynyt asiakas oli varmaankin ilmoittanut asiasta valvojille). En kuvitellut, että mitään ei tapahdu - arvelin, että olisi kuitenkin mahdollista, että mitään ei tapahtuisi, vaikka samalla pelkäsin pahinta.

   "Kaikki kuitenkin (ulkonäkösi perusteella) pitävät sinua miehenä". Jos näin olisi ollut, minulle olisi todennäköisesti huomautettu asiasta jo naisten puolella ollessani. Näin ei kuitenkaan käynyt, joten on varsin todennäköistä, että jotkut tosiaan pitivät minua naisena (huom: hiukset, bikinit, sääret yms.), vaikkakin kenties piirteiltään miehekkäämpänä sellaisena.

   Mainitsit hormonien aloituksen, rinnat ja naisellisen olemuksen. Hormonien vaikutukset varmasti auttaisivat osaa asiakkaista ymmärtämään, mutta ne eivät kuitenkaan poistaisi pömpöttävää alapäätäni ja yleistä miehekästä luurakennettani, jotka varmasti silti aiheuttaisivat ihan riittävästi ihmetystä ja valvojahälytyksiä. Rintojen kasvaminenkin on monen vuoden prosessi, ja olen jopa kuullut tapauksista, joissa minunlaisilleni hoikille transnaisille ei ole kasvanut juuri lainkaan rintoja monessakaan vuodessa. Koska pidin koko ajan kupillista bikiniyläosaa päällä (ja merkin saatuanikin minun on tarkoitus pitää uimapukua suihkutiloissa jatkuvasti, kunnes sukuelimet on poistettu), rintojeni olemassaolo tai puuttuminen ei oikeastaan edes välittynyt muille naisille. Sekä bikinini että uimapukuni ovat nimittäin sellaiset, että ne saavat automaattisesti näyttämään minulla olevan pienet A-kupin rinnat. Entä mistä tiedät, ettei minulla jo nyt ole "naisen olemus"? Ei olemukseni mielestäni kovin miehekäskään ole. Joillain naisilla sitä paitsi onkin miehekäs olemus.

   Mielestäsi minun pitäisi siis kuitenkin käyttää miesten pukuhuonetta, vaikka diagnoosini mukaan minun olisi lupa ja tarkoitus elää naisen sukupuolen roolissa? Olisihan myös varsin kiusallista mennä miesten pukuhuoneeseen vaikkapa mekossa ja alkaa siellä sitten riisua rintaliivejä ja muita.

   Mutta kuten sanoit, asia on mutkikas. Kätevintä kai olisi, että transdiagnoosin saaneille annettaisiin vaikka jo transpolilla pukuhuoneen käyttöön oikeuttava merkki, ja uimaloiden ohjetauluissa ihmisille kerrottaisiin, että kyseisen merkin haltijat saavat käyttää eri pukuhuonetta ja suihkutilaa kuin sitä, joka heidän biologisen sukupuolensa edustajille on tarkoitettu.

   Poista
  3. Haluaisin muistuttaa, että kukaan ei välttämättä tule heittämään sinua ulos vaan vastuu ulkoistetaan valvojille. Se, ettei kukaan reagoi, ei tarkoita, etteivät he huomaa, että olet vielä biologisesti mies. Luultavasti asiaa ihmetelleet menivät juuri sanomaan valvojalle, koska kyllähän tilanne on myös kiusallinen heille itselleen. Pelkkä vaatetuskaan ei myöskään naisellista olemusta välttämättä tee, joten siksi uskon, että jo kropastasi (naisen ja miehen vartaloissa on nyt muutakin eroja kuin rinnat ja sheivatut sääret) ja kasvoistasi näki, että olet biologisesti mies. Pukukopit on jaettu biologisen sukupuolen mukaan, koska psyykkistä sukupuolta ei päällepäin voi nähdä (ja suurin osa biologisista miehistä ovat kuitenkin miehiä muutenkin).

   Itsehän en välittäisi transnaisesta pukkarissa, mutta moni muu varmasti pitäisi, sillä transjutut ovat kovin kaukaisia monille ihmisille. Oikeuksien vaatiminen on hyvä, mutta liian isoa palaa kerralla ei tarvitse haukata. Silloin voin käydä huonostikin. Uskon, että jos riittäisi, että naisten puolelle saisi mennä pitämällä tekorintoja ja naisten uimapukuja niin asiasta varmasti nousisi haloo. Naiset eivät halua miehiä tiloihinsa, koska haluavat suojella yksityisyyttään miesten katseilta (eivätkä halua olla tirkisteltävänä, usko pois, niitä löytyy!). Miehet taas eivät välitä asiasta keskimäärin niin paljon (vastaus siivoojaesimerkkiisi) eikä heidän alastomuutensa ole yhtä "kysyttyä".

   Ja tuosta, tiedänkö, että onko sinulla naisen olemus niin olen kyllä nähnyt sinut livenä useamman kerran :)

   Ja aina täältä löytyy näitä, jotka väittävät, että miten tällaisia kauheita anonyymeja voi olla. Ei: minulla ei ole itse transihmisiä vastaan, mutta tiedän, että monilla on ja yhteiskunta ei ole vielä näissä asioissa kehittynyt. Vaikka täällä on ihana tukemisen tunnelma niin silti minusta tuntuu, että ajoittain saatat elää transkuplassa, jossa kaikki kyseenalaistaminen on vain pahaa. Asiattomia tapauksia löytyy, mutta oma tarkoitukseni on ainakin avata tätä vastapuolen näkökulmaa :)

   Poista
  4. Loppujen lopuksi on merkityksetöntä, miten moni piti minua biologisena miehenä ja miten moni ei. Oleellista on vain se, että diagnoosin omaavana transnaisena minulla on joka tapauksessa lupa käyttää naisten tiloja (joskin merkin kanssa, mistä en tuolloin vielä tiennyt). Luonnollisesti pukukopit on jaettu biologisen sukupuolen mukaan, koska useimmilla biologinen ja psyykkinen sukupuoli vastaavat toisiaan. Juuri siksi, että psyykkistä sukupuolta ei voi päällepäin nähdä, kannatankin transstatuksesta yksiselitteisesti kertovaa merkkiä, kuten jo muissakin kommenteissa mainitsin.

   "Oikeuksien vaatiminen on hyvä, mutta liian isoa palaa kerralla ei tarvitse haukata." Enhän ollutkaan tässä mitään oikeutta vaatimassa – uskaltauduin vain noudattamaan oikeutta, joka minulla JO transdiagnoosin ilmaisemana oli. Niinpä se "ison palan haukkaaja" on koko transpoli käytäntöineen, jolle sinun ennemmin tulisi kohdistaa tyytymättömyytesi.

   Kukaan ei myöskään ole väittänyt, että tekorintoja ja naisten uimapukua pitävät miehet olisivat suoraan oikeutettuja naisten puolelle menoon. Oma toimintani perustui täysin diagnoosipapereihini, jotka olisin pyydettäessä voinut esittää. Tietääkseni tekorintoja ja naisten uimapukua pitäville miehille ei automaattisesti ilmesty tällaisia papereita.

   Olen myös pahoillani, jos olemukseni ei ole sinulle vaikuttanut tarpeeksi "naisen olemukselta". Olisipa kiva tietää, millainen olemus naiselta vaaditaan.

   ”Yhteiskunta ei ole vielä näissä asioissa kehittynyt” – eikä tule koskaan kehittymäänkään, jos esimerkiksi transihmiset jatkavat itsensä häpeilyä ja siten vahvistavat ihmisten pinttyneitä ajattelutapoja. Kyseenalaistaminen on hyvä juttu, jos sille on kunnon perusteet, mutta ainakaan kommenttisi ei sellaisia tunnu esittävän.

   Poista
 9. Oi, olet tosi rohkea!! Hyvä tuo merkki tosiaan. :) Kuka tyttö nyt miesten puolella kävisi... ^^

  Nätit uima-asut myös. <3

  VastaaPoista
 10. En tarkoita kommenttiani pahalla, mutta sinuna en olisi mennyt naisten puolelle kun et nainen ole. Jos miesten puolelle meno tuntuu väärältä niin kannattaako ollenkaan sitten käydä yleisissä uimaloissa? Monista naisista voi tosiaan tuntua inhottavalta kun pukuhuoneessa onkin mies. Ajatellaan, että olisit biologinen nainen/tyttö. Haluaisitko, että pukuhuonetta käyttää mies? Ei, en usko, että haluaisit. Sinuna en kävisi missään yleisissä uimahalleissa, vaan suosittelisin käymään ihan uimarannoilla, jolloin voit pukea uima-asusi jo kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista.

   "Kun et nainen ole" - olenpa, en vain biologisesti. Minulla on transdiagnoosi, jonka pitäisi olla ihan riittävä peruste. Mikä siinä biologisessa mieskehossa on niin inhottavaa? Muistutan vielä, että sukuelimeni eivät missään kohtaa näkyisi. Jos olisin biologinen nainen, uskoisin kyllä olevani ymmärtäväinen transnaisia kohtaan. (Sivuhuomiona: miksi sitten on ihan ok, että naissiivoojat siivoavat miesten pukuhuoneessa, joka on täynnä alastomia miehiä?)

   Rannoille patistaminen tuntuu aika karulta. Kyllä minulla on ihan yhtäläinen oikeus käyttää uimaloita kuin muillakin, vaikka olenkin transnainen. Ja miksen muka voisi uimaloihinkin mennessäni pukea uima-asuani jo kotona?

   Poista
  2. Et ehkä itse halua sitä asiaa hyväksyä, mutta kun et ole nainen niin et ole. Aina voi laittaa naisten vaatteet päälle ja esittää naista, mutta ei sukupuolesi muutu siitä mihinkään. Se, että sinä olisit niin ymmärtäväinen transuja kohtaan ei tarkota, että muut uimalan kävijät olisi. Ja en ota muuta kantaa sivuhuomioosi, että siivoojille maksetaan siitä ja he tekevät työtään.

   On toki, mutta itse en haluaisi miehen tulevan naisten pukuhuoneisiin, enkä edelleen usko, että muutkaan naiset haluavat. Niin ja no mikset sitten tehnyt näin? Olisit säästynyt kaikelta vaivalta

   Poista
  3. Jos Momo itse hyväksyt itsesi, niin hyväksyt varmaan myös sen että osa naisista ei yksinkertaisesti halua miehiä pukuhuoneeseensa. Sillä ei ole mitään tekemistä sinun transsukupuolisuutesi kanssa, eikä sen pitäisi tuolloin tuntua sinun oikeuksiesi polkemiselta. Tunnut hakevan oikeutusta olemassaoloosi ulkopuolelta, vaikka kaikki lähtee oman itsesi hyväksymisestä.
   - L

   Poista
  4. Eka ano: Tietysti hyväksyn sen, etten ole biologisesti nainen. Tunnut mieltävän sukupuolen ainoastaan biologisena sukupuolena, mutta todellisuudessahan sukupuoli muodostuu sen lisäksi psyykkisestä ja sosiaalisesta sukupuolesta, jotka ovat myös tärkeitä. Minusta siinä on hieman (tai aika paljonkin) eroa, tuleeko naisten puolelle henkilö, jolla yksikään näistä sukupuolista ei ole nainen, tai henkilö, jolla yksi tai useampi näistä on nainen. Biologinen sukupuoli vain näkyy päällepäin helpoiten, ja sen avulla henkilö onkin valitettavan helppo leimata muiltakin osin joko mieheksi tai naiseksi. Se, että käytät transihmisistä haukkumasanaa "transu" kertoo myös jotain asenteestasi aiheeseen.

   Jos jollain on virallinen lupa tehdä jotakin, niin se automaattisesti tarkoita sitä, että kaikkien läsnäolijoiden pitäisi erityisesti haluta sitä. Saattaahan joku inhota vaikka toisen tatuointia (pelkkä esimerkki), muttei se silti ole syy saattaa häntä pois suihkutiloista. (Ja eihän tuossa naisten puolella käynnissäni ollut edes kyse uimapuvun pukemisesta vaan yleisesti naisten suihkutiloissa olemisesta. Kyllä pukuhuone- ja suihkutilat ovat muutakin kuin uimapuvun pukemista varten.)

   L:
   En oikein ymmärrä pointtiasi. Hyväksyn, että olen transnainen ja hyväksyn, ettei osa naisista halua miehiä (siis sellaisia, joiden biologinen, psyykkinen ja sosiaalinen sukupuoli on mies) pukuhuoneeseensa. Kaikki on siis hyvin!

   Poista
  5. En tiennytkään, että te transihmiset miellätte transu sanan loukkaavaksi ja pyydänkin sitä anteeksi. Pyydän muitakin kommenttejani anteeksi, jos ne ovat sinua loukanneet, minulla ei ole mitään sinua vastaan. Mielestäni olit vain tyhmän rohkea mennessäsi naisten suihkutiloihin, mutta hyvä että saat merkkisi ja voit sinne luvan kanssa nyt mennä. Hauskaa loppukesää!

   Poista
  6. Aa, pahoitteluni jos mielsin kommenttisi liian negatiivisiksi! Ymmärrän toki, ettet välttämättä tiennyt transu-sanan negatiivista konnotaatiota (et ole nimittäin ihan ensimmäinen joka piti sitä neutraalina sanana). Kivaa loppukesää sullekin :)!

   Poista
  7. Hmmm.... nämä ovat kyllä niin vaikeita asioita. Omalla kohdallani kaltaisesti transihminen uimahallissa herättäisi hämmennystä ja ristiriitaisia tunteita huolimatta siitä, että pyrin olemaan avoin asian suhteen ja blogiasi jo hyvän aikaa seuranneena miellän sinut naiseksi, jolla vain sattuuu olemaan miehen keho... Valitettavasti elämme vielä yhteiskunnassa, jossa monet eivät varmasti osaa vielä minkään hormonien tai leikkausten jälkeenkään mieltää sinua täysin naiseksi. Mielestäni et kuitenkaan tee mitään väärin halutessasi käyttää naisten pesutiloja (kuka nainen muka miesten pesutiloja haluaisi käyttää). Harmi, ettet tiennyt merkkiasiasta etukäteen etkä hoksannut, että transihmisiin liittyvistä käytännöistä olisi voinut jo etukäteen kysyä henkilökunnalta - olisit säästynyt tuolta ikävältä selkkaukselta.

   Tsemppiä näiden vaikeiden asioiden pohdiskelun kanssa ja muista, että aina tärkeintä on, että keskityt vain olemaan puhtaasti oma itsesi riippumatta muiden mielipiteistä! ;)

   - Eri anonyymi

   Poista
  8. Kiitos paljon, Eri anonyymi ^^! Ymmärrän hyvin noiden ristiriitaisten tunteiden syntymisen, onhan se ihan luonnollista. Mutta mukavaa että olet niin ymmärtäväinen minuakin kohtaan - ja toivottavasti yhteiskuntakin jossain vaiheessa on :) Harmi tosiaan, etten hoksannut kysyä asiasta etukäteen keltään...

   Mainiota loppukesää!

   Poista
 11. Kun on vielä? Munat ja ei tissejä, niin ehdottomasti miesten puolelelle. Jos olisin itse naisena naisten puolelella ja selvästi näkisin että nyt mies naisena naisten puolelella, niinvarmasti tulisi hyvin kiusallinen olo. Pitäisin sinua varmasti jonkin sortin perverssinä, kun en tietäisi taustoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä syystä kannatankin erillistä transpolilla myönnettävää merkkiä, joka kertoisi muille pukuhuoneen käyttäjille suoraan henkilön transstatuksen, jottei sitten tarvitsisi luulla perverssiksi. Tuo nykyinen sininen merkki on niin monikäyttöinen ja helposti saatavissa, että sitä olisi joidenkin helppo käyttää väärinkin.

   Poista
 12. Minua kyllä ärsyttää tämä jatkuva Pride ihmisten esilletuonti kun sitä tulee joka tuutista. Kohta varmaan heteroiden pitää järjestää oma olen hetero marssi. Ihmettelen myös tuota merkki asiaa. Meitä ihmisiä on niin monenlaisia, että kohta kaikilla olisi uimapuku tai housut täynnä merkkejä. Ymmärrän tilanteesi ja se on vaikea, mutta ajattelet kovin itsekkäästi. Olet diagnosoitu, mutta sinä olet elossa toiset ovat kuolemansairaita omasta tahdostaan riippumatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. LGBT-ihmisten asioita on mielestäni syytäkin tuoda esille niin kauan, että niihin aletaan saada parannusta. Se vain on fakta, että LGBT-ihmisillä ei ole Suomessa asiat niin hyvin kuin vaikka mainitsemillasi heteroilla.

   Poista
  2. Näinpä. Käsittämätöntä, että jotkut voi olla niin itsekkäitä, että tyrmää toisten yritykset saada parempia oikeuksia sen takia, että itsellä on kaikki hyvin eikä tarvetta hakea itselleen oikeuksia.

   Poista
 13. "Ymmärrän tilanteesi ja se on vaikea, mutta ajattelet kovin itsekkäästi ".

  Jos ihminen ei itse pidä huolta omista oikeuksistaan niin kuka sen sitten tekee? Eikö ole itsekästä ajatella myöskin että vain sinunlaisillasi on oikeus tehdä tiettyjä asioita? Maailma on monimuotoinen, Marjatta, kuten Olavi Uusivirta sanoi.

  "Olet diagnosoitu, mutta sinä olet elossa toiset ovat kuolemansairaita omasta tahdostaan riippumatta."

  En ymmärrä tätä. Ovathan transsukupuolisetkin transsukupuolisia omasta tahdostaan riippumatta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu, näihin on helppo yhtyä. Kiitoksia!

   Poista
 14. Ei luoja, millaista vääntöä taas. Momo on nainen ja menee siis uimahallissa naisten puolelle. En ymmärrä, mikä siinä on niin vaikea käsittää. Sukupuolielimillä ei tässä vaiheessa ole mitään merkitystä, sillä kunhan tuo merkki saapuu postissa, on Momolla myös virallinen lupa käydä sillä puolella, jonne hän kuuluukin. Siihen ei paljoa ole muilla sanomista. Jos muita uimareita niin paljon liikuttaa, millaisia tai minkä näköisiä ihmisiä samoja suihkutiloja käyttää, on ehkä kaikille osapuolille helpompi, että he menevät itse niille uimarannoilleen.

  Oikein suututtaa lukea näitä "mutta kun olet mies ja miehet menevät miesten puolelle jumalauta jumalauta!!!!!" -kommentteja. Kai se johtuu ihmisten tietämättömyydestä. Tosi hieno veto sinulta, ei voi kuin ihailla sun rohkeutta ja toivoa, että eletään joskus Suomessa, jossa tällaiset asiat ovat itsestäänselviä sen sijaan, että niitä tarvitsisi stressata. Kivaa alkusyksyä sinulle. Ihana olet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästäpä tosiaan vääntö syntyi. Postausta kirjoittaessa kävi kyllä mielessä, että asia saattaa herättää keskustelua puolesta ja vastaan.

   Merkki muuten saapui perille jo eilen, harvinaisen nopeaa toimintaa. Toivottavasti kaikki sujuisi nyt sulavasti se päällä, mutta pitänee varautua siihen, että todennäköisesti silti saan oudoksuvia katseita (koska eihän se merkki monille varmaan paljoakaan merkitse).

   Toivotaan tosiaan että mahdollisimman pian eletään sellaisessa Suomessa. Hirmuisesti kiitoksia kaikesta ja mahtavaa alkusyksyä (ja loppukesää!) sullekin!

   Poista
  2. Tätäpä juuri... Jos oikeesti ihmiset luulee, et sukupuoli määrittyy sillä, et mitä jalkojen välistä löytyy, niin tarkoittaako tää sitten sitä, että intersukupuoliset on sukupuolettomia? Tolla logiikalla ainakin. Ja tietämättömyydestä tuli mieleen se, kun ajattelin, kuinka vähän oikeastaan transsukupuolisuutta käydään läpi kouluissa. Mun mielestä siihenkin pitäis perehtyä ihan peruskoulussa vähän paremmin, kun ei kuitenkaan nykyään ole niin suuri tabu kuin ennen. :)

   Poista
  3. Käytännössä sukupuolen moninaisuuteen perehdyttäminen on jätetty vapaaehtoisille. Itse työskentelen SETAn kouluttajana ja olen kiertänyt ympäri yläkouluja puhumassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Surullisen monet tuntuvat vielä ysiluokalla luulevan että transihmiset ovat vain likaisia pervoja.

   Poista
  4. Valitettava tilanne todellakin. Itse muistan ainoastaan lukion terveystiedon tunnilla katsottaneen videon, jossa kerrottiin jotain ainakin transvestisuudesta, mutta muutoin muistikuvani aiheen käsittelystä koulussa ovat hyvin hämärät (koska ei sitä käsittelyä yksinkertaisesti tainnut olla). Olin muuten vähän aikaa sitten erään tytön haastattelemana, joka keräsi ihmisiltä kokemuksia sukupuolen moninaisuuden käsittelystä peruskoulussa, jotta tulevaisuudessa pystyttäisiin tekemään parempia oppikirjoja.

   Poista
 15. Pakko aloittaa kommentti samalla nuotilla kuin viimeksikin; miten maailmasta löytyykin tällaisia ihmisiä kerta toisensa jälkeen. Enkä siis viittaa uimavalvojiin jotka tottakai tekivät vain työtään, vaan näihin iki-ihaniin 'Anonyymeihin'. Momo tietää itse olevansa nainen, piste. Siinä ei kenelläkään muulla ole päätösvaltaa.

  Hienosti hoidit tuon tilanteen, ja valvojat tuntuivat suhtautuvan positiivisesti ja ymmärtäväisesti. :) itse en ole tällaisesta tarra-käytännöstä ennen kuullutkaan, mutta hyvä että asiaa on ajateltu!
  ++tosi söpöjä nuo uimapuvut ^-^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Tuomas! (Itse asiassa se merkki ei taida olla tarra, vaan minun pitää kai ommella tai kiinnittää se hakaneuloilla uima-asuun ^^'')

   Poista
 16. Merkkiä odotellessa. <3

  BTW, Kampissa Wiipurin erikoiskorsetti -liikkeessä (http://wek.fi/) myydään myös uimapukuja ja kyseessä on varmaan Suomen paras alusvaateliike, jossa tehdään kaikenlaisia korjausleikkuksia pukuihin tarpeen mukaan ja ne leikkaukset tehdään ilman lisäkulua ainakin rintsikoihin ja ihan odotellessa. Sieltä löysin itselleni esimerkiksi uimapuvun, johon mahduin tunkemaan itseni ja silti sain rintsikkatuen (olen isokokoinen ja villin isot tissit joita ei vapaana pidetä ilman kipuja, mutta ympärysmittani on vain 80-85, mikä on nähtävästi mahdoton yhtälö). Ja se omistajakin on aivan mahtava tyyppi ja en muista monennessa polvessa pitää sitä liikettä. Voisikohan sieltä löytyä sulle röyhelöinen uimapuku? Hinta saattaa olla vähän korkea, mutta toisaalta röyhelöt. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merkin odottelu päättyi ennen kuin ehti alkaakaan, nyt pitää vain jaksaa mennä postiin noutamaan se c:

   Oi, kiitos todella paljon vinkistä! En ollut huomannutkaan kyseistä kauppaa aiemmin, se kun on vähän sivussa Kampin kauppakeskuksesta. Hinta lieneekin korkea, mutta kenties WEK osaisi tarjota kunnollisen ratkaisun uimapukuongelmaan. Ehkä löytäisin sieltä myös transnaiselle sopivat alushousut, jotka eivät purista(?)

   Poista
 17. Ei vittu on menny meininki villiksi uimahalleissa. Ennen kannettiin uimamaisterimerkkiä tms. uimamapuvussa, muttta nykyään on sitten ihan eri merkit. Luuletko, että kukaan ymmärtää tuota sinun merkkiäsi? Ei varmasti. Jos olet myös kiinnostunut tytöistä, niin eikö ole väärin, että tsiikailet hallissa heidän alastomia kroppiaan, joita he eivät varmasti itse haluaisi? Somalinaisilla on nykyään omia uimavuoroja, mitä jos yrittäisit järkätä transihmisillekin sellaisen? Tyttöjähän tekin kaikki olette/haluatte olla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mites sitten, jos joku ihan "tavallinen" lesbonainen menee käymään uimahallissa? Ihan hyvin hänkin voisi halutessaan katsella muiden tissejä. Vai pitäisikö hänen mennä miesten puolelle, ettei hän vaan vahingossakaan katsosi toisia naisia "sillä silmällä"?

   Poista
  2. Haha, niinpä :D! Anon viestiä lukiessa homoseksuaalisuusasia tuli minullekin välittömästi mieleen. Samasta sukupuolesta kiinnostuneita on aina ollut sekä miesten että naisten puolilla, ja käsittääkseni yleisesti ottaen on ihan hyvin pärjätty.

   Poista
  3. Mä oon lesbonainen (biologinen nainen) ja voin kertoa etten kyllä "tsiikaile naisten alastomia kroppia" kun olen uimahallissa. Ehkä mutkin pitää passittaa miesten puolelle, koska on kurjaa jos muilla tulee akward olo mun ollessa paikalla. Tai ehkä käytän vaan uimarantoja. Tai hei, voinhan mä silläkin tiirailla tyttöjä. Ehkä parempi että pysyn kotona etten aiheuta pahennusta, koska oon erilainen.

   Äly käteen, Anonyymi.

   Poista
 18. Voi että minua alkavat suututtaa näiden idioottien kommentit...
  Tiedoksi vain kaikille jotka eivät sitä tiedä, että Momo on nainen ja naisena hän menee naisten puolelle :)
  Kuten jo todettu, transdiagnoosiin saaneena hänellä on siihen täysi oikeus, sen sijaan yhdellekään teistä ei ole oikeutta kyseenalaistaa Momon sukupuolta :D

  Olen todella ylpeä että otit tämän hienon askeleen uimahalliin :)
  Mietin vain, häätäisivätkö nämä haukkujat minutkin miesten puolelle, koska anteeksi vaan, en ole vielä leikattu?
  Älä Momo välitä niistä jotka luulee tietävänsä paremmin, myöskään inhottaviin kommentteihin ei tarvitse vastata välttämättä kovin mukavasti :D

  Nita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Toisaalta minun on pakko tunnustaa, että mikäli Momo sattuisi kanssani samoihin suihkutiloihin, olisin mahdollisesti hyvin hämmentynyt ja minua voisi jopa ahdistaa tai inhottaa. Ymmärrän kyllä näitä anonyymejä.

   ...mutta sitten taas niinpä minua ällöttävät ne roikkuperseiset mummotkin, ja esimerkiksi pahasti vammaisten näkeminen on jotenkin aina hyvin ikävä kokemus. Pitäisikö heiltäkin evätä oikeus mennä uimahallissa ihmisten ilmoille vain, koska he voivat aiheuttaa ihmisissä närkästystä? No ei todellakaan :D

   Toki Momon tapauksessa on vielä se puoli, että hän on kiinnostunut tytöistä. Tämä ei kuitenkaan tietääkseni ole hyvä argumentti, sillä kuten jotkut ovat jo todenneet,että niitä lesbojakin siellä uimahallissa käy (itsekin olen bi ja kyllä, katselen ihmisiä) ja asiaa pitäisi tarkastella riippumatta toisesta asiasta, eli siitä mikä Momon biologinen sukupuoli on. Sukupuolielimet eivät joka tapauksessa näkyisi.

   Ja sitten jos mietitään sitä että Momo on mukava ja sovinnainen ihminen. Seuloisivat mieluummin vaikka käytöksen perusteella kuin elinten, jotka eivät edes näy.

   Toivon todella että Momo ei joudu kärsimään ilkeistä kommenteista tai mistään hyökkäyksistä. Tällaiset asiat yhteiskunnassa muuttuvat ilmiön positiiviseen valoon saattavien yksittäistapauksien myötä, ylemmän tahon päätökset eivät vaikuta ihmisten asenteisiin. Niinpä toivon että Momo uskaltaa olla tämän asian edistäjänä ja että tällainen automaattinen diagnoosi-->merkki käytäntö kehitettäisiin. Itselläni on muuten kys. merkki näyttävän syntymämerkin takia. Mielestäni tämä on huomattavasti järkevämpi syy myöntää merkki.

   Poista
  2. Nita: Suuret kiitokset tuesta ja kannustuksesta, Nita! Sukupuolielinten perusteella muualle häätäminen ei tosiaan tunnu järkevältä, mutta onneksi on edes tämä jonkinlainen merkkisysteemi. Toivon ettet sinäkään (ilmeisesti transnaisena) joudu hankaluuksiin tämän asian kanssa, jos uimaloihin menet *-*

   Kou: Perusteellinen pohdintasi kuulostaa oikein järkeenkäyvältä, ei tässä voi muuta kuin nyökytellä. Ei tietenkään tunnu kivalta tuottaa kellekään naiselle ahdistusta tai inhotusta, mutta toivon, että ajan kuluessa suihkutiloissakin aletaan yhä enemmän huomata, että ei transnaisista ole mitään varsinaista syytä ahdistua. Transnaisten joukossa on varmasti yhtä vähän häiriköiviä yksilöitä kuin biologisten naistenkin joukossa. Kiitos kommentistasi!

   Poista
 19. Heips Momo saitko viestini sähköpostiisi? Olisi kiva saada palautetta ja mielipiteesi jos kerkeät sen lukea.

  VastaaPoista
 20. cuteprinsess@gmail.com Ellei tää sitten oo väärä sähköposti? pliis pliis tuntuu tyhmältä vaan oottaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Sain sähköpostisi eilen, mutta kiireestä johtuen en ehtinyt heti vastaamaan. Hieman kärsivällisyyttä, kiitos.

   Poista
  2. Okei hyvä kuulla anteeks oon vaan välillä niin malttamaton odottamaan vastausta. :)

   Poista
 21. törkeää rasismia että pitää laittaa joku merkki uima-asun päälle. menee melkein natsisaksan aikaiselle tavalle merkitä ihmiset kantamalla merkkiä. mutta hyvä jos se auttaa. tekisin silti kirjallisen kantelun ihmisen leimaamisesta merkillä törkeän rasismin tunnus merkit täyttäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo merkki ei ole tarkoitettu pelkästään transihmisten käyttöön, vaan yleisemmin sitä käytetään jos on esimerkiksi jokin sairaus, joka estää uimapuvun poistamisen suihkussa ja saunassa. Kaikissa uimahalleissa käsittääkseni vaaditaan poistamaan uimapuku peseytymisen ja saunomisen ajaksi hygieniasyistä.

   Poista
  2. Joo, näin on. Eräällä lähipiirissänikin on se merkki entisen sairauden takia. Transihmisten oma merkki voisi kuitenkin vähentää ongelmatilanteita enemmän kuin tämä sininen yleismerkki.

   Poista
 22. Hei :) tuli tuossa lukiessa vain mieleen että itse tykkään käyttää sellasia uimashortseja, mitä kai oikeastaan pojat käyttää enemmän. Mutta mulla on sellaset söpöt valkoiset joissa on vaaleanpunaisia kukkakuvioita. En tiedä olisiko ratkaisu sun ongelmaan, siis mikäli tykkäät ylipäätään. Tai ehkä tykkäät enemmän tollasista tyttömäisemmistä hepeneistä kuvien perusteella. no, samahan se nyt on :) ajattelin vain todeta tämän koska itse ainakin tunnen olon paljon itsevarmemmaksi muuten vain vähän peittävämmällä uima-asulla.

  ja kuten jo mainittu, hienoa ettet anna epävarmuuden pilata kesääsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista (ja pahoittelut supermyöhästä vastauksesta)!
   Uimashortsit eivät ehkä ole ihan tyyliäni, koska tykkään tosiaan enemmän tyttömäisemmistä :) Uusin uima-asuni kyllä onkin tosi peittävä ja siinä tunnen oloni aika itsevarmaksi!

   Poista