torstai 9. lokakuuta 2014

女装子コン - Momo to a beauty competition?!

Viikon olen nyt ollut Tokiossa ja pieniä vaivojani lukuun ottamatta aivan mahtavaa on ollut. Mutta millaista tämä elely on (trans)naisnäkökulmastani katsottuna? Kaikenlaista siitä voisi kirjoittaa, mutta tämän blogin ensimmäinen vaihtooni liittyvä postaus minun on pakko omistaa eräälle ainutlaatuiselle tilaisuudelle.

Saapuessamme ensimmäistä kertaa Komaban kampukselle yksi asuntolaporukastamme sattui kysymään toiselta, mitä eräässä pääportin lähellä olleessa mainosplakaatissa luki. Itse en ollut kiinnittänyt huomiota mainokseen, mutta pari ohimennen kuultua sanaa Hirokin selityksessä havahduttivat minut: "... muuttua tytöksi...". Mistäs nyt on kyse!? Tuolloin olimme kiirehtimässä japanin kielen orientaatioon, mutta päätin tulla lukemaan mainosta itse heti vapaa-ajan koittaessa.


Pääsin ryntäämään takaisin mainokselle parin tunnin kuluttua. Vieraita kanji-merkkejä oli muutama, mutta ymmärsin viestin: kyseessä on vuosittaisessa Komaba-juhlassa (tänä vuonna 23.11.) pidettävä kilpailu, jossa miespuoliset opiskelijat pukeutuvat naisiksi ja heistä valitaan söpöin - eräänlainen Miss Komaba -kisa siis! Mainos oli itse asiassa kilpailun värväysilmoitus, ja välittömästi sitä lukiessani mieleeni pulpahti ajatus omasta osallistumisestani. Olisi aivan uskomatonta olla Tokion yliopiston suuressa juhlassa lavalla ja vieläpä omimmassa olomuodossani, naisena *___*!

Mieleeni tuli välittömästi myös muutama kysymys. Mietin esimerkiksi, onkohan transsukupuolisten ylipäänsä edes tarkoitus osallistua tähän. Onkohan kisan sävy kovin huumoripainotteinen tai millään tapaa naurunalaiseksi saattava? Mainoksessa käytetyn termin (女装子) mukaan haettavat kilpailijat olisivat nimittäin enemmänkin ristiinpukeutujia, joille naiseksi pukeutuminen on enemmänkin vain harrastus ilman transsukupuolisten sukupuoliristiriitaa. Pahimmassa tapauksessa huumoripainotteinen kisa voisikin olla jopa itsetuntoa laskeva kokemus transsukupuoliselle. Luulisin että varteenotettavampi vaihtoehto lienee kuitenkin se, että katsojat ja ohjelmanpitäjät suhtautuvat ohjelmaan asiallisen vakavasti ja pitävät sitä enemmänkin "missikisana", jossa kilpailijat vain eivät ole biologisia naisia, jolloin ei olisi niinkään väliä, mikä kilpailijan sukupuoli-identiteetti on. Käsite 女装子 (josōuko) on kuitenkin sen verran epämääräinen, että uskon sen voivan käsittää myös minunlaiseni transsukupuoliset, jotka ovat vielä biologisesti miehiä. Itse suhtaudun kisaan vain kauneuskilpailuna, vaikkakaan en suuremmin haaveile siinä menestymisestä - söpöjen aasialaisten ruumiin- ja kasvojen rakenne vain on niin omaa luokkaansa. Tarkoituksena on vain kokea (positiivisessa mielessä) unohtumaton kokemus, jollainen tästä epäilemättä tuleekin! Kilpailun jälkeen ehkä useampi japanilaisopiskelija tunnistaakin minut, mikä voi helpottaa kaverien saamista.


Mietin myös, onkohan ulkomaalaisten edes sallittua osallistua kisaan ja joutuukohan lavalla puhumaan paljon japania (voisi nimittäin olla *hieman* jännittävää suuren natiiviyleisön edessä). Muun muassa näitä kysyin kilpailun komitealta lähettäessäni heille hakemusta viime perjantaina, ja vastaus oli sydämellisesti tervetulleeksi toivottava. Saan osallistua ulkomaalaisuudestani huolimatta, eikä lavalla joudu näillä näkymin puhumaan muuta kuin vastaamaan joihinkin kysymyksiin. Mahtavaa! He kutsuivat minut myös haastatteluun! En jaksa uskoa, että haastattelussa enää karsittaisiin pois osallistujia, sillä kisaan ei oletettavasti muutenkaan tule valtavaa osallistujaryntäystä - viime vuonna kisaajia oli ilmeisesti neljä. Kenties haastattelussa vain kysellään taustatietoja ja otetaan muutama referenssivalokuva. Haastattelun päivämäärä ei ole vielä tiedossa, mutta se on todennäköisesti joko ylihuomenna (!!!) tai marraskuun alkupuolella. Haastatteluun pyydettiin toki tulemaan naisen näköisenä, joten eilen ostinkin jo Shibuyasta ja Harajukusta varsin sieviä vaatekappaleita saadakseni kokoon söpön haastatteluasun. Onneksi huomennakin ehtii vielä ostaa, mikäli päiväksi päätetään lauantai.

Ilmoittelen, miten kisaan valmistautuminen (ja oleskelu muutenkin) edistyy!

27 kommenttia:

 1. oooOOOO!!! :O Mielenkiintoista!! En malta odottaa että millaista siitä sitten tulee :P <3
  Good luck ^3^<3

  VastaaPoista
 2. Muistelisin joskus youtubessa nähneeni muiden vaihto-oppilaiden kuvaamia videoita tuolta juhlasta. Omaan silmään tuo kisa vaikutti hyvin humoristiselta eikä kunnolliselta kauneuskisalta näkemieni videoiden pohjalta. Tosin en japania itse puhu, niin saatoin käsittää väärinkin. Kannattaa vaikka katsoa, jos youtubessa vielä olisi kyseisiä videoita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa, enpä ollutkaan vielä katsonut Youtubesta! Tosin nyt kun katsoin, en kyllä löydä juuri tähään kisaan liittyviä videoita.
   Nojaa, ehkä mä selviän siitä vaikka se olisi humoristinen :)

   Poista
  2. En ole edellinen anonyymi, mutta jos et ole vielä löytänyt, niin tässä yksi video jossa tuota kilpailua näkyy (videon loppupuolella). :)
   https://www.youtube.com/watch?v=J8BARJa1s4s

   Poista
  3. ^ Ohops, olikin eri yliopiston video, tajusin vasta nyt tarkistaa :'D Mutta eiköhän ne ole aika samanlaisia joka puolella Japania?
   Joka tapauksessa uskon että selviät, vaikka kisa olisikin humoristinen. Ei Japanissa kumminkaan yleensä negatiivisessa mielessä saateta ketään naurunalaiseksi, ja todennäköisesti saat länsimaalaisena lähinnä ihailua osaksesi. :)

   Poista
  4. Kiitos kuitenkin, mielenkiintoista tuota oli katsoa! Kenties samantapaista on Komabassakin.
   Ja niin, enpä oikeastaan usko että siinä asetetaan ketään naurunalaiseksi, kunhan nyt kävin mielessäni kaikkia vaihtoehtoja läpi ^^;

   Poista
 3. Toihan kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Vau!
  Oli se huumoripohjainen vai ei, ota siitä ihmeessä kaikki irti. Jos ei muuta niin tuo koko juttuun vähän uutta näkökulmaa :D

  Toivottelen tsemppiä ja onnea kisan suhteen~ ^^

  VastaaPoista
 4. Oi kuinka siistiä, paljon onnea kisaan!

  VastaaPoista
 5. 凄い! (Joo, asensin japaninäppäimistön. :D) Tosta tulee varmasti mielenkiintoista. Oli sitten huumoripohjaista tai ei, kannattaa nauttia täysin siemauksin. n_n

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Japaninäppäimistö on paras ;D Kiitos, yrittelen nauttia siitä!

   Poista
 6. Kyllähän tuo kuulostaa jännittävältä kokemukselta! Ja vaikka se olisikin huumoripainotteinen niin miksei väärinymmärryksiä voisi korjata selittämällä miksi osallistuit. Those who mind do not matter and those who matter do not mind, tulee mieleen^^

  Terveisin Louis~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ainakin jälkikäteen voin oikaista asiaa väärin ymmärtäneille ^^ Tuo sanonta sopii hyvin tähän~

   Kiitos kommentista Louis!

   Poista
 7. Ooh, paljon onnea kisaan :) odottelen innolla lisäpostausta tästä, toivottavasti pärjäät vaikka aasialaiset ovatkin supersöpöjä kasvonpiirteineen, mutta sinäkin olet oikein sievä tyttö(nä)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos kohteliaisuudesta ;_;! Ei mun kasvoista kannata puhua, mutta ehkä kompensoin niitä sitten säärillä tai jollain (ja myöhemmin toivottavasti hormoneilla). Toivottavasti olisi joka tapauksessa mukava kokemus~

   Poista
 8. Hei, ei liity tähän niinkään mutta yleisesti jos sulla on joskus aikaa/kiinnostusta niin suosittelen kattomaan tätä nettisarjaa: http://on.aol.com/show/true-trans-518250660/518451031
  Keskittyy erään vähän sua vanhemman laulajan (joka on transnainen) elämään nimenomaan transnäkökulmasta ja on mun mielestä jotenkin tosi inspiroiva ja ihana varmaan sullekin, vaikka et laulajan bändistä/rock-musasta olisikaan kiinnostunut niin suosittelen katsomaan, yks jaksokin vain n. 6 min :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo hei kiitos linkistä! Muistan itse asiassa kun Iltalehti uutisoi hänen prosessistaan silloin kun asia oli tuore :o! Yritän ehtiä katsoa kun on aikaa ^^!

   Poista
 9. Hyvä syy kokeilla miten siellä suhtaudutaan tytöksi pukeutumiseen. Odotan mielenkiinnolla. :) Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jei ^^ Totta, sittenpä sen näkee (tosin joitain kokemuksia on tullut jo tänä viikonloppuna, mutta niistä lisää myöhemmin)!

   Poista
 10. Voisi kuvitella, että japanilaiset fanittavat meikäläisiä "pitkiä blondeja" yhtä paljon kuin me heitä eksoottisen ulkonäön takia. Ihmettelen, jos et voita.

  Ja juu, sääresi ovat laittoman upeat, mutta kyllä se naama on (hymyn kanssa!!) vähintään yhtä söpö kuin muu kroppa ihanine tyyleineen.

  Lycka till, ja hah, siinä ensimmäinen "tekosyy" ostaa uusia ihania vaatteita. Toivottavasti jaksat kantaa kaikki kotiin!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääääh kiitos Deena ^^! <3

   Jep, tänäänkin tuli ostettua kiitettävästi... postaan niistä (ja muusta) kunhan vaan ehdin ja jaksan ^^; Paluulennolla pitää melko varmasti maksaa lisämatkatavaramaksu, sillä todennäköisesti ostan täältä toisen matkalaukun johon pistän tavaroita 8)

   Poista
 11. Hauskasti muuten muistuttaa tuo postauksen eka kuva blogisi banneria! Kuin peilikuva! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa, en tullutkaan ajatelleeksi :D! Ehkä siinä jotain samaa onkin, vaikka asennossa onkin vähän eroa.

   Poista