maanantai 13. huhtikuuta 2015

Thoughts after Japan: Confidence boost!

Vaihdon jälkeen olen huomannut itsessäni erään mielenkiintoisen seikan, joka yllätti itsenikin.

Vaikka koen itsevarmuuteni vuosien mittaan selvästi parantuneen, vielä vaihtoa ennen muistan kuitenkin usein jännittäneeni kadunkulkijoita. Monesti mietin, mitähän vastaantulijat minusta transihmisestä ajattelivat, enkä juurikaan uskaltanut katsoa heitä silmiin. Ryhtinikin usein vaistomaisesti hieman huononi ja aloin katsoa maahan, kun yritin piiloutua katseilta. Noina hetkinä yritin myös erityisesti kiinnittää huomiota olemiseeni ja eleisiini sekä kävelyyni, jottei biologinen sukupuoleni vain paljastuisi. Mahdollisuuksien mukaan yritin myös välttää suuria ihmisjoukkoja ja niiden lukuisia silmäpareja.

Vaihdon jälkeen fiilis on ollut aivan toinen: kadulla kulkiessani en jaksa enää ollenkaan stressata ohikulkijoista! Vaikka ihmiset katsoisivat minua kadulla, ryhtini ei mene lysyyn, vaan pikemminkin suoristan sen. On hämmästyttävää huomata, kuinka jännittyneet sydämentykytykset ovat vähentyneet, oikeastaan kokonaan kadonneet. En enää tarkkaile eleitäni liiallisesti, ja suuria ihmisjoukkojakaan ei tunnu enää olevan tarvetta välttää.

Vaikuttaa siltä, että positiivinen muutos juontaa juurensa ennen kaikkea Japanissa-oleskeluuni.

Vaihdossa mieleeni iskostui ensinnäkin se tosiasia, että olen länsimaalaisena perustavanlaatuisesti erilainen kuin japanilaiset, mikä on tietyllä tapaa samantyyppinen asetelma kuin transihminen cis-ihmisten (eli biologiseen sukupuoleensa tyytyväisten ihmisten) keskuudessa. Vaihdon alussa helposti tuli miettineeksi, mitähän japanilaiset minusta ulkomaalaisesta ajattelevat, mutta mitä enemmän aikaa kului, sitä tehokkaammin tuon vastakkainasettelun alkoi unohtaa. Ehkä tämä Japanissa omaksuttu "välinpitämättömyys" ja oman erilaisuuden sietäminen on jollain tapaa vaikuttanut myös transihmisenä olooni.

Toisekseen, Japanin kulttuurilla oli varmasti vaikutuksensa. Japanissa oli jotenkin sellainen ilmapiiri, että kaikki huolehtivat omista asioistaan eivätkä osoittaneet näkyvästi kiinnostusta muiden asioihin. Japanilaiset myös pääsääntöisesti välttävät ihmisten saattamista noloihin tilanteisiin, joten kadulla liikkuessaan saattoi olla suht varma, ettei kukaan tuijottaisi pahasti tai ainakaan sanoisi tai tekisi mitään ei-toivottua. Tuntuu että tämä ajattelumalli on yksinkertaisesti jäänyt Japanissa päähäni niin vahvasti, etten halua päästää siitä irti Suomessakaan. Ikään kuin kuvittelen, että olisin edelleen hienotunteisten japanilaisten keskuudessa.

Kolmanneksi, Suomen ihmismäärä ei tunnu Japanin jälkeen oikein miltään. Tokion ihmisvirtojen keskellä olin päivän aikana tuhansien ihmisten nähtävissä, mihin verrattuna Helsinki tuntuu lähes autiolta. Kun on tottunut kulkemaan niin suurten ihmismäärien keskellä, Suomen harvalukuisten ihmisten ikävämmistäkään katseista ei jaksa niin välittää.

Lisäksi itsevarmuuteni on parantunut ulkonäöllisistä syistä, joihin Japani myös osittain vaikutti. Siellä leikkautin itselleni ensimmäistä kertaa otsatukan, josta olen kovasti pitänyt, ja sieltä ostin esimerkiksi valkoisen talvitakkini sekä useita ihania mekkoja, joissa tunnen itseni paljon kauniimmaksi kuin Suomesta ostetuissa länsityylisissä vaatteissa. Hiusten vääjäämätön pituuskasvukin on ollut ilahduttava asia. Mitä tyytyväisempi itse on omaan ulkonäköönsä, sitä vähemmän muiden (negatiiviset) mietteet jaksavat kiinnostaa.

Toivon vain, että Japanissa lähes huomaamattani kehittynyt itsevarmuus on pysyvää sorttia eikä rapistu Suomi-elon jatkuessa.

Se, etten enää juurikaan stressaa kadunkulkijoiden ajatuksista, ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö silti toivoisi tulevani pidetyksi yleisesti (biologisena) naisena. Itsevarmuudenhan sanotaan kaunistavan, joten eiköhän tämä ole juuri oikea suunta!

30 kommenttia:

 1. Tosi mahtavaa kuulla että itsetunto on kohentunut, toivottavasti pysyy korkealla koska olet todella kaunis ja ansaitset sen ^^

  VastaaPoista
 2. Eikä ihme, kun olet niin ihana kuin olet ja aina kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liian kauniisti sanottu ^///^ Kiitos hurjasti, ihana~

   Poista
 3. Näin sut yks päivä Kampissa, käveltiin ihan toistemme ohi niissä Lidlin viereisissä portaissa, mut en uskaltanut sanoa mitään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkö! Hauska sattuma, siellä tosiaan kävelin! Moikkaa toki, kun seuraavan kerran mut bongaat x)

   Poista
 4. Oot ihana ♥ :) Ja kiva kuulla et sun itsevarmuutes on parantunu! :)

  VastaaPoista
 5. Hei ihan huippua! :) t. Riika

  VastaaPoista
 6. Sun kaltaisen kauniin ja ihanan neitokaisen pitääkin olla ylpeä itsestään! <3 Oon iloinen, että itsetuntosi on parantunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ihanasti sanottu, en kestä ;_; <3 Kiitos paljon Aintsu!

   Poista
 7. Blogikirjoituksesi ovat todella inspiroivia! Ihana lukea tekstiä joka tuntuu tulevan suoraan sydämestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos ;__; Olen todella iloinen että pidät kirjoituksistani ♥

   Poista
 8. Juuri näin! Muut ei määritä sitä, kuka sä olet. c: Ihana kuulla, että itsevarmuus on parantunut. Mulla on vielä matkaa tohon tasoon, mutta sut on kiva ottaa eräänlaiseksi esikuvaksi. n_n

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :)! Samat sanat muuten - luin sinunkin itsevarmuutesi parantuneen!
   Vai esikuvaksi *-* Olen otettu, kiitos paljon ♥

   Poista
 9. Hei jes! Pidä toi itseluottamus, ei sulla oo mitään syytä stressata muiden katseita! Pää pystyssä vaan, sillä ei muiden mielipiteet merkkaa yhtään mitään kunhan ite oot tyytyväinen ihtees. :)

  Anonyymina koska olen laiska bloggaaja eikä blogissani ole mitään nähtävää, mutta sun blogias olen seurannut jo parisen vuotta ja aina iloitsen hyvistä uutisista vaikken kannustavia kommentteja tähän mennessä ole tainnut laittaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta kiva kun nyt laitoit, kiitos tosi paljon!
   En mä valitettavasti edelleenkään itseeni aivan tyytyväinen ole, mutta jotenkin siitä huolimatta muiden mielipiteistä stressaaminen tuntuu (ainakin tällä hetkellä) vähentyneen :)

   Poista
 10. Voi tuli niin ihana fiilis tästä tekstistä ja lopun kuvasta että vähän tuli tippa linssiin :). Hirveästi tsemppiä sulle, oot niin rohkea ja kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanista sanoista ♥ Minullekin tulee henkisesti tippa linssiin kun joku sanoo näin kauniisti.

   Poista
 11. Arvosta itseäsi. Kuka sen kissan hännän nostaa jos ei kissa itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin :) Se häntä vaan tuntuu joskus yllättävän raskaalta - tällä hetkellä onneksi edes vähän kevyemmältä.

   Poista
 12. Wau, niin siistiä ja hienoa kuulla! :) Oon seuraillu sun kuulumisia jonkun aikaa, ja on ollu mahtavaa huomata sun puhjenneen kukkaan, samalla mallilla vaan eteenpäin! :) Keep your head up high girl! :)

  t. Saara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Saara!! Yritän, vaikkakin keho pistää vähän väliä kapuloita rattaisiin :(
   (Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta!)

   Poista
 13. Pitkästä aikaa kävin taas kurkkimassa blogiasi ja voi ei miten ihana nainen sieltä on kuoriutunut! Todella upea ja ennen kaikkea luonnollisen kaunis ilmestys, olen tosi iloinen puolestasi:) Hurjasti tsemppiä jatkossa! xx

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun ihanasti sanottu i___i! Kiitos sinulle hurjasti!

   Poista
 14. Oletko käynyt apteekista kyselemässä ripsivärejä? Siellähän myydään kosmetiikkaa joiden ei pitäisi allergisoida. Reippaasti vain apteekkiin kyselemään neuvoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta!
   En käynyt ihan apteekissa asti, mutta jos hiljattain ostamani Isadoran Hypo Allergenic -ripsivärikään ei minulla toiminut, usko on aika pitkälti menetetty allergiatuotteisiinkin :(

   Poista
  2. Oliko siinä ripsivärissä allergia- ja astmaliiton tunnusta? Jos ei, nii kannattaa varmaan vielä kokeilla sellaista mistä löytyis se merkki ^^

   Poista
  3. Sellaista tunnusta ei ole, lukee vaan "clinically tested". Varmaankin ainakin yksi tunnuksellinen pitänee siis ostaa! :)

   Poista