keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Replacement for hormones?

Odotellessani kaveriani satuin eilen sattumalta astumaan Ginzassa erääseen sekalaista tavaraa myyvään taxfree-kauppaan. Hyllyillä näin pieniä pahvilaatikkoja, joiden julkisivussa paistatteli rintava nainen. Hetkonen... ei kai nuo vaan...

Kyllä, nopea arvaukseni osui oikeaan: luontaisvalmisteita, joiden kerrotaan kasvattavan rintoja ja muutenkin lisäävän kehon feminiinisyyttä. Kolmen kuukauden kuuri, 5 tablettia päivässä, muutokset pysyviä (pakkauksen mukaan). Rivien välistä ymmärsi, että tabut oli tarkoitettu biologisille naisille, mutta kyllähän sen tietää, että näin niissä heti mahdollisuuden itselleni. Hormoneita en ole tunnetusti saanut aloitettua, mutta mitäpä jos saisin näistä väliaikaisen tai jopa hormoneja paremman ratkaisun, ajattelin innolla. Niitä nimittäin mainostetaan pakkauksessa täysin turvallisiksi (Thaimaassa tuotetut, mutta saaneet Japanin terveyssäätiön hyväksynnän), eivätkä ne sisällä varsinaisesti hormoneja. Myöhemmin sain selville, että kyseessä on fytoestrogeeni eli kasviestrogeeni, joka ei tosiaankaan kuulosta niin "pelottavalta" kuin hormonikorvaushoidon viralliset hormonit sivuvaikutuksineen. Ja jos niitä myydään Ginzan, Tokion hienostuneimman ökykaupunginosan juhlavassa taxfree-liikkeessä, ei kyseessä ainakaan huijaustuote liene, ei kai?

Avainkysymykseksi muodostui vain se, millainen vaikutus niillä olisi lisääntymiskykyyn. Kysellessäni myöhemmin asiasta kuulin muutamilta tahoilta, että kyllä niistäkin hedelmällisyys todennäköisesti menee - eihän oikotietä onneen voi olla olemassa. Kuitenkin kasvihormonien vaikutuksista on olemassa melko vähän tutkimuksia, ja nekin ilmeisesti usein ristiriitaisia. Jossain mielen sopukassani elättelen siis edelleen toivetta, että ne tuottaisivat minulle edes joitain myönteisiä vaikutuksia (edes vähäistä rintojen kasvua ja ihon pehmenemistä tms.) vaikuttamatta kuitenkaan negatiivisesti lisääntymiskykyyn. Kunpa tietäisin, miten mahdollinen (tai mahdoton) moinen yhtälö on. Pienikin kehon feminisoituminen olisi minulle upea asia, mutta hedelmällisyyden kustannuksella en täällä vaihdossa uskalla kuitenkaan todennäköisesti alkaa leikkiä - sukusoluja kun ei edelleenkään ole saatu pakastettua talteen.

Tällaista tällä kertaa. Todennäköisesti koko juttu kannattaa unohtaa pikimmiten, koska feminisoituminen ilman lisääntymiskyvyn menettämistä kuulostaa järjellisesti ajateltuna liian hyvältä ollakseen totta. Halusinpahan kuitenkin ilmaista innostukseni uuteen löytöön.

***

P.S. Blogini täyttää tänään kolme vuotta! Aika tuntuu menneen nopeasti, mutta toisaalta ensimmäisiä postauksia katsoessa tuntuu, että niistä on jo ikuisuus. En olisi myöskään kolme vuotta sitten osannut mitenkään kuvitella, että blogillani koskaan olisi yli 600 (rekisteröitynyttä) lukijaa. Edelleenkin se tuntuu epätodelliselta. Suurenmoiset kiitokset teille kaikille, niin uusille kuin vanhoille lukijoille, jotka olette pitäneet blogiani edes jollain tapaa mielenkiintoisena ajoittaisista päivitystauoista huolimatta. Aion jatkaa bloggaamista tästedeskin - toivon mukaan entistäkin ahkerammin ja vähintäänkin seuraavat kolme vuotta ;) Myös joitain uudistuksia haikailen blogiini, ettei aivan tylsäksi käy.

24 kommenttia:

 1. Mä epäilen erittäin suuresti noitten fytoestrogeeni-valmisteiden toimivuutta. Koska soijakinhan sisältää fytoestreogeeniä! Eli periaatteessa sama, kuin soijatuotteita vetäisi, ellei noissa tableteissa ole tyyliin 5-kertaista määrää.
  Soijan vaikutuksista on tosi ristiriitasta tietoa netissä, tuntuu olevan jakautunut kahteen kuppikuntaan: puolesta tai vastaan, todella pahaksi (biologisille) miehille juurikin näiden ominaisuuksien takia, toisten mielestä taas on tutkimuksia, joissa haittoja ei näy.
  En ota itse kantaa, koska en jaksa uskoa että suuria eroja olisi kuitenkaan mihinkään suuntaan. Jos kiinnostuit tosta enemmän, kannattaa selvittää jotakin kautta, kuinka paljon siinä on fytoestrogeeniä verrattuna soijaan. Sitten tiedät paremmin, onko mahdollisuuksia toimivuuteen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta taas kävisi hyvinkin järkeen, että nimenomaan kehoonvaikuttamismielessä valmistetuissa tuotteissa sitä just olis moninkertainen määrä. Eikä se muutenkaan oo ihan verrattavissa soijaan, jota kuitenkin harva syö päivittäin, saati sitten kuureina.

   En uskalla sen enempää mutuilla niistä tai niiden vaikutuksista, kun todellakaan oo asiantuntija. Löytyykö netistä tai muualta käyttäjien kokemuksia just näistä? :) Niistä varmaan sais parhaiten tietoa.

   Poista
  2. Itseasiassa minäkin syön soijaa päivittäin esimerkiksi jogurttien, soijamaidon ja ehkä soijarouheenkin muodossa, olenhan maitoallergikko kasvissyöjä. Parhaimmillaan soijaa menee myös palautusjuomassakin, joka on sitten tosiaan ihan puhdasta soijaa - tosin proteiinia suurin osa. Lisäksi soijaa on todella monessa tuotteessa lisäaineena. Näiden vuoksi olen perehtynyt soijan vaikutuksiin.
   Mutta en ole itse huomannut vielä mitään erikoisia muutoksia. Siksi sanoinkin, että sitä pitäisi olla monikertainen määrä.

   Poista
  3. Kiitos kommenteista! Mielenkiintoista.
   En tiedä niiden sisältämää tarkkaa määrää, mutta palaan varmaan sinne kauppaan vielä tutkimaan asiaa. Juuri kyseisestä tuotteesta ei tunnu löytyvän käyttäjien kokemuksia netistä :/

   Poista
 2. Ainiin ja toiseksi. Vaikka tän lupaukset kävis toteen, en usko, että niihin tuloksiin pääsee ilman, että lisääntymiskyky heikkenee. Koska kaikenlainenhan hormoonien kanssa säätäminen vaikuttaa lähes poikkeuksetta lisääntymiskyvyn heikkenemiseen.
  Haluan kuitenkin sanoa että en ole asiantuntija, joten mun tiedot on mahdollista todistaa vääräksikin. Oon kuitenkin lukenut melko paljon aiheesta ja varsinkin soijasta, joten uskon että näin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, noin munkin logiikka valitettavasti sanoo :( Sitä vaan niin helposti innostuu kaikesta uudesta tässä tilanteessa, kun ei haluaisi menettää toivonkipinää prosessiin...

   Poista
 3. Itsekin olen Japanin reissuillani pyöritellyt käsissäni noita "tissi"-pillereitä ja -voiteita ja miettinyt et voiko ne oikeesti toimia. Tosin ei ole kielitaito riittänyt pakkausselosteen lukemiseen niin en koskaan saanu tietää et mitä ne sisältää ja mikä se vaikuttava aine on, joten en oo tullu kokeiltua. Mut mun kaveri kokeili sellasta rintoja kasvattavaa japanilaista voidetta, mutta lopetti kärsimättömänä ihmisenä sen käytön kai jo muutaman viikon jälkeen (kun ei saanut näkyviä tuloksia tarpeaksi nopeasti) ja sano vaan että ei toimi. Mut onhan noissakin kai eroja ja kannattaa tutkia ihan kunnolla niin mahdolliset positiiviset vaikutukset kuin myös negatiivisetkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, tuo voidekin kuulostaa mielenkiintoiselta. Olisi kiva ainakin kokeilla, jos tietäisi nimen tai että mistä mahdollisesti löytää. Voisin kuvitella, että siinä voiteessa olisi kaikkein vähiten haittavaikutuksia.

   Poista
 4. Eiköhän avainsana ole se ESTROGEENI. Kun sekä toivotut että ei-toivotut vaikutukset ovat saman hormonin säätelemiä, niin ei se kasviestrogeeni sen maagisempaa ole kuin muukaan estrogeeni vaan (jos toimii ollenkaan ihmiskehossa) niin vaikuttaa yhtä tasapuolisesti kaikkin asioihin kuin normaali estrogeenikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, noinhan se järjellä ajateltuna menee. Kuulin vaan eräältä taholta, ettei ole täyttä varmuutta siitä, laskevatko nämä (biologisen miehen) lisääntymiskykyä, mutta tiedä sitten :/

   Poista
 5. Siis tottakai myös kasviestrogeeni on hormonia! Kannattaisiko mennä takaisin peruskouluun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoin vähän huonosti - parempi olisi ollut sanoa, ettei kasviestrogeeni ole steroidista hormonia (mistä johtuen se käyttäytyy eri tavoin). Minulle "the" hormoni on transprosessin hormonikorvaushoidon hormoni, ja yritin tuossa vain jotenkin ilmaista, että nyt on erityyppisestä asiasta kyse ^^'

   Poista
 6. Suomi 24ssä on käyty keskustelua aiheesta

  http://keskustelu.suomi24.fi/t/11450880

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas vaan :) Ihan mielenkiintoista luettavaa, vaikkakaan tuossa ei taidettu juurikaan puhua vaikutuksista lisääntymiskykyyn.

   Poista
 7. Missä kaupassa näitä oli ja paljon tää koko annos maksaisi? :)
  Kiinnostaisi kasvattaa omaa kuppikokoa... Toivottavasti ei vaan takapuoli ja reidet leviä lisää tolla kuurilla, jos toimisi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä oli Ginzan Laox-nimisessä kaupassa (tosin vastaava kauppa löytyy ilmeisesti myös Akihabarasta). Annos oli alennuksessa 19 000 jeniä eli noin 135 euroa. Takapuolella ja reisillä ei välttämättä ole pelkoa, sillä tätä nimenomaan mainostetaan sanomalla, että vaikutus menee vain rintoihin :)

   Poista
  2. Okei, kiitos infosta! :) täytyy harkita jos ostaisi, ja toivotaan että mainostus pitäisi paikkaansa ;)

   Poista
 8. Mörö Momo,

  Itse kun sanoit että tarvitsisit (hirveän vaikea sana kirjoittaa muuten) että blogisi kaipaisi uudistuksia (tai jotain vaihtelua) ettei tulisi hirveän tylsää niin minulla olisi idea.

  Voisit tehdä seuraavaksi jonkinlaisen koosteartikkelin joka sisältäisi blogisi parhaat kuvat viimeisen kolmen vuoden ajalta. Se voisi olla joko niin, että lukijat itse ehdottaisivat kuvia mitä ottaisit tai että sinä itse päättäisit ne kuvat mitkä ottaisit siihen artikkeliin.

  Jos se olisi tuo ensimmäinen noista kahdesta, niin silloin siihen voisi vielä laittaa Top-5/Top-10-listan joka sisältäisi eniten halutuimmat kuvat siihen artikkeliin (eli toisin sanoen ne 5/10 kuvaa, joita eniten haluttiin siihen artikkeliin).

  Se postaus voisi myös sisältää, että mitä blogissasi tapahtui ensimmäisen vuoden aikana, mitä toisen vuoden aikana, mitä kolmannen vuoden aikana ja mitä tulevaisuudessa.

  Eipä tässä muuta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostava ja hyvä idea :D Tulis varmaan oikeen mielenkiintonen postaus! :)

   Poista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta ehdotuksesta! Haluaisin kovasti tehdä tuollaisen, joten pitää alkaa ideoida!

   Uudistuksilla ajattelin myös jonkinlaista uudistusta blogin ulkonäköön. Nykyinen karkki-mansikka-tähti-taustakuva ei ehkä kuvaa nykyistä tyyliäni parhaalla mahdollisella tavalla, ja myös banneriin olisi ehkä kiva saada vaihtelua...

   Poista
 9. Itse olen päättänyt pysyä erossa kasviestrogeeneistä. Joko ne ovat tehottomia tai jos ne ovat tehokkaita, niiden sivuvaikutukset ovat vaarallisia. On arvioitu että kasviestrogeenit sitoutuvat estrogeenireseptoreihin mutta eivät aiheuta estrogeenivaikutuksia, ainakaan yhtä paljon kuin oikeat estrogeenit, ja sitä kautta vähentävät naisellistumista. (Miehillähän on myös estrogeenejä.)

  Tässä kattavin ja tieteellisin selvitys aiheesta, jonka olen löytänyt.
  The pros and cons of phytoestrogens: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074428/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä puhutaan siis (esimerkiksi) soijan sisältämistä kasviestrogeeneistä (tuosta ylläolevasta linkistä):

   "As such, phytoestrogens, particularly the isoflavones, fit the Environmental Protection Agency’s definition of an endocrine disruptor which characterizes these compounds as those which, “alter the structure or function(s) of the endocrine system and cause adverse effects.” This definition includes disruption of lactation, the timing of puberty, the ability to produce viable, fertile offspring, sex specific behavior, premature reproductive senescence and compromised fertility."

   Erityisesti siis nuo kaksi viimeistä sanaa.

   Poista
  2. Kiitos asiantuntevasta tiedosta! Taidan suosiolla luovuttaa tämän kasviestrogeenijutun kanssa.

   Poista
 10. http://hidastaelamaa.fi/2015/02/terveysruoka-vai-terveysuhka/

  Kannattaa lukea tuo, tietoa soijasta ja samalla kasviestrogeenistä. Alhaalla myös linkkejä vaikutuksista hormonituotantoon.

  VastaaPoista